Kokosový olej

Složení kokosového oleje je velice blízké tukům v naší pokožce, proto je tak dobře vstřebatelný a pro pokožku snadno využitelný. Je ideální i pro suchou a citlivou pokožku. V zimě dokáže panenský kokosový olej ochránit pleť a rty před mrazem, v létě naopak pečuje o kůži po opalování. Má také zvláštní schopnost regenerovat pokožku při spálení. Pro všechny tyto vlastnosti a nádhernou vůni patří mezi nejlepší masážní přípravky vůbec. Posiluje vlastní biosystém pokožky, má pozitivní vliv na její vzhled, funkci a výrazně zvyšuje její obranyschopnost, která je pro celé naše tělo velice důležitá.

Kokosový olej je jediným olejem, který mimořádně snižuje ztrátu proteinů jak u nepoškozených, tak u poškozených vlasů. Tento olej byl používán k péči o vlasy v zemích, jako je Indie a Filipíny po tisíce let. Kokosový olej bývá nazýván "nejzdravějším olejem na zemi" a ne zřídka bývá spojován i s tajemstvím dlouhověkosti.

Pro své jedinečné účinky je kokosový olej perfektní zdravou náhradou veškerých tuků na vaření, smažení i pečení. Má lahodnou chuť a vůni, rozpouští se při teplotě nad 25°C. Jako náhradu másla ho mohou používat lidé s alergií na mléko.

Panenský kokosový olej je složen z kyselin, které jsou známé jako přírodní antibiotika. Obsahuje téměř 50% mastné kyseliny laurové. Tato mastná kyselina se vyskytuje například i v mateřském mléce, kde slouží jako snadno stravitelná složka a zároveň má za úkol chránit mladý imunitní systém proti virům a infekcím. Kyselina laurová má přirozené antivirové účinky. Další kyseliny obsažené v oleji napomáhají ničit kvasinky, plísně a viry tím, že naruší jejich membrány a ony jsou pak snadno zneškodněny bílými krvinkami. Kokosový olej pomáhá pacientům s různými infekcemi, kandidou, virem herpes, i spoustou dalších. Kokosový olej se může používat i jako mast na postižená místa.

A jaký je kokosvý olej v kuchyni