Biopotraviny - přirozeně, ekologicky, jako dřív

Bombastus
Biopotraviny - přirozeně, ekologicky, jako dřív

Biopotraviny jsou vyrobené tradičními způsoby z přirozených surovin, bez umělých hnojiv, pesticidů, chemických přísad a konzervačních prostředků. Jsou proto zdravější, obsahují více vitamínů, stopových prvků a jiných látek, důležitých pro organismus. Jsou také ekologické, šetrné k životnímu prostředí. Produkují se z místních zdrojů, takže se omezuje energeticky náročná doprava. Toto myšlení se zrodilo v souvislosti s hnutím New Age, ekologickými, zelenými aktivitami a postmoderní filosofií, která kritizuje odlidštěnou technickou civilizaci. Zájem o biopotraviny a zdravé stravování ve společnosti stále stoupá. Naopak pomalu klesá prodej instantních potravin. Snížení tržeb loni oznámil i fastfood McDonald´s.

Jsou biopotraviny fáma? Nesmysl? Nebo jídlo budoucnosti?

Skeptický spolek Sisyfos tvrdí, že se chemicky připravené látky svými vlastnostmi a účinkem na člověka od přírodních produktů neliší. Naopak uvádí, že uměle připravené chemické látky jsou zpravidla čistší, zbavené různých nežádoucích a zbytečných příměsí. Dále poukazuje na fakt, že plodiny, připravené metodami alternativního ekologického zemědělství, nejsou ošetřovány proti hmyzím škůdcům ani proti plísním, a obsahují proto s větší pravděpodobností zdraví škodlivé, toxické i alergizující látky než plodiny vypěstované moderními technologiemi. Výnosy bioplodin jsou obvykle nižší a jejich pěstování je pracnější, takže jejich cena je nutně vyšší. Rostoucí zájem o biopotraviny prý má tedy kromě racionálních, ekologických důvodů i motivy mylné, ideologické, módní. Hodnocení těchto názorů necháme na vás. :-)

Jíst chemii může být problém

Moderní medicína se potýká se vzrůstajícím počtem tzv. civilizačních onemocnění. Objevují se neznámé, obtížně diagnostikovatelné a léčitelné choroby, často chronické. Patří k nim např. rakovina, alergie, problémy srdce, trávení, kůže, únavový syndrom, deprese atd. Jejich vznik je přičítán např. znečištění životního prostředí, používání umělých hmot, stresu, elektrosmogu, pasivnímu způsobu života, ale také potravinářské chemii. Příslušné komise mohou prohlásit mnohé přísady, tzv. „éčka“ za zdraví neškodné, ale nikdo není schopen říci, jak se projeví jejich požívání v různých kombinacích, v dlouhodobém horizontu, v interakcích s farmaky atd.

Více přírody, lepší zdraví i pochutnání

Lidé se tisíce let stravovali určitým způsobem. Historické změny jídelníčku byly pozvolné, v řádu staletí. Náhle se v posledních desetiletích změnilo jídlo velmi dramaticky. Hromadná výroba, hnojiva, konzervanty, barviva, ochucovadla, zlepšovadla, kypřidla, instantní směsi. Je jisté, že tyto umělé látky životní procesy v lidském organismu ovlivňují. Chceme-li zůstat zdraví, jezme jako dřív. A pokud někdo na chemické argumenty neslyší, ať se řídí vlastními smysly a selským rozumem. Zkuste kousnout do průmyslového rajčete nebo mrkve a pak do biozeleniny. Vnímáte daleko lepší chuť, skutečný požitek. Také bio vejce, maso, ovoce, zavařeniny chutnají jako od babičky. To je přeci rozdíl. Velkou péči věnujeme domu, bytu, autu, oblečení. Dejme stejnou péči i sami sobě, svému tělu a dopřejme mu lepší jídlo. Vždyť je to naše každodenní energie, kterou potřebujeme. :-)

Podívejte se do kategorie Biopotraviny, zdravá výživa a zkuste, jak chutná příroda.

Zaujal vás tento článek? Sdílejte jej se svými přáteli
[{ include file=inc/bookmarks.tpl }]